Per Raquel Sánchez. Portaveu de Compromís-Silla

Durant el temps que hem estat confinades als nostres domicilis hem vist com la vida pot canviar radicalment, de hui per a demà, i, a excepció d’una minoria, les persones ens hem sentit responsables en aquesta lluita individual i col•lectiva contra la pandèmia del COVID-19.
Quan hem baixat al carrer per fer les compres o les eixides curtes, hem vist amb tristesa i preocupació, les persianes baixades de molts negocis i comerços. Moltes persones autònomes han contribuït amb allò que tenen, amb el seu treball de cada dia dia i amb la seua economia, a parar la pandèmia o fer baixar la corba dels contagis; una situació en la que tots i totes hem entés que el dret a viure i a salvar vides, està per damunt de tot.

Aquesta paralització ha provocat un impacte en el teixit econòmic local, en les persones inscrites en el règim d’autònoms, que ha obligat a les administracions públiques, a adoptar mesures tendents a pal•liar els efectes del COVID-19 en l’economia. Per a sumar-nos al conjunt de mesures, hui el plenari de l’Ajuntament de Silla ha considerat per unanimitat necessari donar suport a les persones autonònomes de Silla, amb l’aprovació d’una modificació de crèdit del pressupost municipal 2020 amb què creem un fons de 250.000 euros per crear les línies d’ ajudes municipals a les persones autònomes. Encara que les bases s’estan elaborant, la comissió mixta (Ajuntament-ADES i AESI) sembla que han consensuats alguns dels requisits de les ajudes a les persones autònomes: aquelles que han vist afectada la seua facturació a partir del 50% i el complement d’ajuda a les despeses dels immobles o baixos comercial dels negocis afectats (hipoteques i lloguers).

Des de Compromís esperem que aquestes i altres ajudes i mesures siguen un punt de suport a la recuperació económica del nostre poble, al teixit comercial i a la xicoteta empresa. Però, a més a Compromís entenem que aquestes ajudes municipals ha d’estar emmarcades dins de totes les accions i mesures de totes les administracions publiques per afavorir el màxim de persones autònomes que s’han vist afectades per la paral•lisi. Unes ajudes que cal fer viables amb les de la Generalitat Valenciana a les que s’han presentant 467 sol·licituds d’ajudes extraordinàries covid-19 a persones autònomes de la Generalitat Valenciana, tramitades a Silla i que, quan estiguen resoltes, donaran un suport de 1500 euros de la Generalitat en cas de suspensió de l’activitat o en cas d’haver reduït la facturació en un 75% rebran 750 euros.

Confiem en el criteri tècnic per afavorir i complementar el suport econòmic a les persones autònomes, i ens oferim, com sempre, a participar amb l’AESI i ADES per tractar d’optimitzar el màxim tots els esforços que s’estan fent per reactivar el teixit econòmic i comercial.

Preocupació per les persones en ERTO

A Compromís també ens preocupem totes les persones i, en molts casos, families al complet, que es troben en ERTO i per a les que també s’estan dirigint ajudes des dels Serveis Socials Municipals. I és que en dades de la la Secretaria Autonòmica d’Ocupació, a Silla, des del 5 de març al 5 de maig 2020, 254 empreses de Silla s’han acollit a l’Expedient de Regulació d’Ocupació Temporal (ERTO). Del total, 5 empreses atenen raons econòmiques, 27 empreses s’acolleixen per causes productives i 222 per causa força major (derivada del COVID-19 o de la suspensió total de l’activitat). I açò afecta a 1893 treballadores i treballadors del nostre teixit productiu local que han passat a estar en ERTO, xifra a la que cal sumar les persones en ERTO que treballen fora del poble, a València ciutat o altres municipis.

Tot el suport al teixit econòmic en la desescalada

Ara amb la desescalada i l’entrada en fase 1, a Compromís oferim aquesta radiografia que mostra l’estat del teixit econòmic local i per al qual és necessari sumar esforços perquè les empreses i comerços de Silla, amb totes les mesures d’estímul del consum i ajudes de totes les administracions publiques. Ara hi ha que revertir els ERTO progressivament per construir la nova normalitat per a totes les persones.

Per tot, açò donem llum verda a destinar el fons municipal a la recuperació del nostre teixit comercial i empresarial.

Per acabar, com a portaveu de Compromís llançe un missatge d’esperança a totes les persones que ho estan passant malament per la paral•lisi econòmica, faig una crida a la solidaritat de veines i veïnes amb els nostres comerços i negocis locals perquè qui puga en esta fase i en totes les que vindran consumisquen serveis i productes a Silla. En aquesta crisi hem entrat totes juntes i tots junts i així haurem d’eixir.