Amb el Govern del “Rialto” a la ciutat de València, amb l’alcaldia de Joan Ribó de Compromís (recolzat pel PSOE), València fou declarada “Capital Verda 2024” per la Unió Europea.

Este distintiu de Capital Verda Europea es concedeix cada any a la ciutat europea abanderada de la sostenibilitat, de les polítiques mediambientals i de la millora de l’entorn urbà. La ciutat que camina cap a una transició ecològica exemplar per millorar la qualitat de vida dels seus ciutadans i visitants.

Però després de les passades eleccions el govern del PPVOX al Cap i Casal està, poc a poc, desmembrant tot el treball de sostenibilitat i millora de l’entorn urbà que les polítiques verdes a la ciutat de València han fet que la nostra capital fora declarada l’any 2022 “com la ciutat més important del món per a viure”.

Silla no té cap política destinada a millorar l’entorn urbà i preparar-lo per als nous temps. El canvi climàtic comença a fer forat en les vides dels nostres conciutadans. Compromís Els Verds volem una ciutat més amable, verda i amb carrers que puguen ser transitables per la ciutadania. Silla, en definitiva, és un magnífic poble que limita prop de set quilòmetres amb el llac de l’Albufera. Tenim a menys de 200 metres del cas urbà el Parc Natural de l’Albufera i pareix que als polítics de Facebook i Instagram els moleste.

L’alcalde Vicente sols pensa en fer carrers per als cotxes, posar-los quitrà i arrancar els pocs arbres que hi tenim al poble. Es totalment inconcebible, per exemple, fer un pàrquing al costat de La Nau (a la porta del Parc Natural), i no posar cap arbre. Nosaltres estem d’acord amb cercar i construir pàrquings per a la població però cal pensar-ho tot millor i cuidar el nostre entorn. Nosaltres creiem que els pàrquings cal dissenyar-los amb arbres. Perquè? Doncs vivim al Mediterrani i a l’estiu fa molta calor i si posem arbres, com per exemple les moreres, en eixa època estiuenca on hi tenim molts graus l’ombra dels arbres farà que els cotxes es calfen un poc menys i, així, estalviar en energia quan agafem l’automòbil. Però no sols això, si fem pàrquings amb vegetació, amb arbres, fem que aquests espais siguen molt més amables i un poc més sostenibles.

En el plenari de febrer Compromís Els Verds vam proposar fer com la gran majoria de ciutats europees carrils bici (cal potenciar que Silla és plana i circular amb bicicleta és una manera saludable, neta i ràpida), per a patinets (cada dia hi ha més joves que van circulant amb ells) i per a la ciutadania (cada dia més gent li agrada caminar per la ciutat de manera més segura, amable, amb bancs i papereres). On? Des de Compromís Els Verds creiem que en les grans artèries de la ciutat com l’avinguda d’Alacant (és l’artèria més ràpida per connectar les dues puntes del nostre poble des de Parc sant Roc fins l’Alteró), l’avinguda de Gandia (fonamental per als nostres joves que hi van a fer esport al poliesportiu) o per Jaume I (una artèria també fonamental per unir el cas antic, l’Estació de RENFE amb l’Alteró). Sols amb aquestes tres artèries podríem fer un circuit circular que envoltara al nostre poble tant per als nostres joves, ciclistes com per a les persones que ixen a caminal. D’aquesta manera, amb la nostra proposta, era fer un circuit totalment segur per a les persones. Un circuit il·luminat, amb bancs, amb papereres. És una proposta que mira cap Europa.

Però el PSOE de Vicente va votar en contra dient: “si férem un carril bici tindríem que llevar aparcaments, per tant anem a votar en contra”. Per tant s’allunya de la sostenibilitat i s’apropa a les polítiques que partits com PPVOX estan fent a les ciutats. Partits negacionistes amb el canvi climàtic que volen satisfer els seus instints més bàsics i primaris sense cap concepció a la vida de la pròpia ciutat.

Però no sols això. Cal veure com ha destrossat el parc que hi teníem al Carmen Valero per fer un mini pàrquing sense cap arbre o el que està construint-se front correus: un despropòsit que va en contra d’una ciutat que vol créixer amb coneixement i no hipotecar el seu futur.

Si als pàrquings, però amb arbres, amb espais verds i punts de recàrrega per als cotxes elèctrics. Cal pensar que tot és possible. Una altra política és possible perquè estimem el nostre poble i ens agradaria arribar a ser com la ciutat de València abans de ser governats amb el PPVOX i ser reconeguts “com el millor poble del món” perquè tenim possibilitats de fer del nostre poble un lloc amable, sostenible i orgullós de pertànyer al Parc Natural de l’Albufera.