El nou contracte de neteja de les instal·lacions municipals adjudicat per 833.000 euros no incorpora a les persones amb diversitat funcional, com tampoc soluciona la temporalitat de més de la meitat de la plantilla feminitzada de personal de neteja.

El grup municipal Compromís per Silla ha votat en contra en el plenari municipal de hui ( 7 d’abril de 2021) de l’adjudicació del contracte de neteja dels edificis públics i les instal·lacions municipals per no incorporar cap criteri qualitatiu per avaluar la millor relació qualitat-preu en aspectes socials. Tot i que hi ha acords plenaris per unanimitat durant el passat mandat d’incloure criteris socials i la Llei de Contractació del Sector Públic així el contempla en l’article 145, punt 2, apartat 6.

Amb açò el govern socialista tanca la porta a tindre un servei de neteja municipal inclusiu i al programa Win Win de Plena Inclusió i del Centre Ocupacional TOLA de Silla per impulsar el treball amb suport de les persones amb discapacitat intel·lectual en el nou contracte de la neteja. 

L’alcalde Vicente Zaragozá té un zero en inclusió social en la contractació”, ha destacat Raquel Sánchez, per a qui governar significa gestionar per transformar i millorar la qualitat dels serveis municipals des dels valors de justícia social que compartim les formacions progressites. 

La portaveu i regidora de Compromís Raquel Sánchez ja va votar en contra del plec de condicions en el plenari de març, per no haver-se fet cap estudi previ per la municipalització del servei i per no introduir criteris avaluables socials, com per exemple, que l’empresa adjudicatària estiga acreditada amb la Responsabilitat Social Corporativa (Certificació RSC ISO 26000). Aquesta certificació acredita que l’empresa és una organització que tan interna com externament valora els impactes de les seues decisions i activitats per fer front als problemes socials. En este marc, des de Compromís per Silla consideren que es podria haver exigit aquest criteri social objectiu i haver contemplat les millores necessàries per a lluitar des de l’Ajuntament contra la precarietat laboral feminitzada dels contractes temporals de neteja o tanmateix la inclusió social de les persones amb diversitat funcional cognitiva en l’ocupació del nostre ajuntament.

Un altre aspecte criticat per Raquel Sánchez és la nul·la intenció de Vicente Zaragozá d’avaluar objectivament el criteri d’un Pla d’estabilitat de la plantilla del personal de la neteja en la nova contractació pública. D’aquesta manera es corre el risc de perpetuar la temporalitat de més del 50% del personal en una subrogació d’una plantilla feminitzada marcada per les desigualtats de gènere.

“De 31 treballadores, hi ha 16 dones contractades temporalment i altres quantes esperant la roda per una qüestionable mala praxi de contractar sis mesos i acomiadar”, ha informat Raquel Sánchez i ha afegit “vostés els socialistes de Silla no han avaluat aquesta situació de precarietat laboral i, per això, tenen altre zero en contribució del nostre ajuntament al desenvolupament sostenible en matèria social i en drets laborals”.

La temeritat d’una bossa-regal de 1000 hores de neteja

Raquel Sánchez, regidora i portaveu de Compromís per Silla

Per acabar, Raquel Sánchez ha criticat el govern per vanagloriar-se per una adjudicació que premia el regal d’hores com a millora per banda de l’empresa sense concretar si es tracten d’hores extraordinàries, nocturnes o en cap de setmana, cosa que pot acabar per repercutir en la qualitat del servei. “Contractes com aquest són propis d’un govern de dreta carca que no d’un govern que ha perdut el socialista i el obrero pel camí i que valora sense escrúpols el mercantilisme que representa la temeritat d’una bossa-regal de 1000 hores com a millora del contracte”, ha destacat la regidora de Compromís.

Plenari extraordinari abril de 2021. Adjudicació servei de neteja edificis públics i instal·lacions municipals