Fa, exactament 20 anys, Compromís (en aquella època era el BLOC) va portar una moció al plenari de l’Ajuntament de Silla al mes de març de 1999 perquè l’escultura de la Dona Recolzada de l’autor de Silla Rafael Pérez Asunción tinguera un lloc més adient al que hi tenia fins aleshores amb la col·laboració, evidentment, de l’artista.
 
Fem un poc d’història. Rafael Pérez regalà l’escultura a l’ajuntament de Silla l’any 1987 quan va acabar els seus estudis de Belles Arts. L’escultura va estar, durant prop de 12 anys, junt als jocs infantils del parc de l’Estació totalment abandonada. Compromís va demanar que estiguera sobre la gespa en la zona verda front al quiosc del parc i així donar-li un lloc digne a la mateixa. Al final ens feren cas i es va traslladar a la zona verda que hui en dia encara hi es.
Per a tots els qui no conegueu a Rafael dir que l’escultura que hi ha a l’entrada del poble s’anomena El Far i té una alçada de 20 metres de ferro i acer inoxidable. Aquesta escultura s’il·luminava a la nit però es fa fondre fa ja més de 20 anys i el MOPU encara no ha canviat la pereta per a què continue sent la llum del far que ens dirigeix a l’entrada del nostre poble. Però, cal dir, que l’ajuntament de Silla tampoc ha fet absolutament res per solventar aquesta qüestió tècnica.
 
Altra escultura de Rafael la tenim a l’entrada del col·legi del Patí. Aquesta està feta de pedra amb un pes de 2 tones la va realitzar alhora que es construïa el centre educatiu. Hui en dia està totalment tapada per la vegetació que la rodeja impedint-nos gaudir d’ella. Evidentment li correspondria a l’ajuntament fer una poda estètica per engrandir l’obra de Rafael Pérez.
 
En EL PUNT del mes d’abril de 1999 es feu ressò de l’oblit que l’ajuntament d’aleshores li feia a l’escultor del poble. Es demanava que es tingueren en compte les escultures i, segons la Llei de Protecció Intel·lectual, es cuidaren i es tiguera en compte a l’artista.
Fa 20 anys ho vàrem demanar i ho vàrem aconseguir i ara tornem a fer-ho perquè l’escultura de la Dona Recolzada ha patit vandalisme i està trencada traient fora el ferro intern i sent, en aquest moment, un perill perquè moltes xiquetes i xiquets juguen a aquesta zona del parc i, evidentment, amb l’escultura. Creiem que es deuria de trucar a l’escultor i demanar-li que puga refer-la perquè l’escultura s’ho mereix.
 
En el plenari del mes de juliol la nostra Regidora, Raquel Sànchez, informà al govern de la situació precària en que es troba actualment l’escultura i també el parc de Silla, el parc de l’Estació. Com diu Raquel “L’art urbà i l’espai públic s’han de conservar. L’escultura “dona recolzada” , de l’autor de Silla Rafael Pérez, està deteriorada i requereix d’una restauració, seguint la Llei de Propietat Intelectual. Al mateix temps l’estat de l’única escultura dedicada a les dones representa l’estat d’abandonament de l’històric parc de Silla. El nou govern socialista ha de començar a dignificar l’espai públic i preservar l’art urbà.”