Jesús Escorihuela Castells, torna a formar part de la llista de Compromís per Silla. Va estudiar Magisteri en la Universitat de València i ha treballat com periodista i col·laborador en mitjans de comunicació. Va ser director del butlletí d’informació municipal (BIM), de l’escola de ràdio i televisió i de mitjans de comunicació de l’Ajuntament de Silla. Ha estat al capdavant del periòdic Punt i Seguit i ha ocupat la secretaria de premsa i comunicació de l’Associació de Bibliotecaris Valencians. En l’actualitat és president de l’Agrupació Musical La Lírica de Silla, l’entitat sòcio-cultural més antiga i longeva del nostre poble (1867). D’entre les seues aficions està, la literatura, les biblioteques i les llibreries, l’escriptura i la comunicació, perquè com ens diu “cal ser conscients que quan parlem projectem emocions, perquè la veu és una expressió que transporta competència, seguretat, afecte i sensibilitat”. I la música, perquè “en la música està eixe gran espectacle que són les emocions i les sensacions”.

Què aportes a la llista de Compromís?

Bo! estic convençut que tots qui conformen la llista tenim l’estigma i el bagatge més que solvent – cadascú en l’àmbit on es mou- per assumir compromisos de gestió municipal, perquè el nostre treball de cada dia el fem ben fet, amb rigorositat, pensant en les persones, i sobretot amb moltíssima estima.

Quines coses t’agraden i quines creus que es poden millorar del nostre poble?

Vaig a ser molt sincer. No m’agrada el meu poble, i a la vegada l’estime. I no m’agrada perquè entre uns i altres, no han sabut per mediocres, o no han volgut per inoperants, situar-lo al nivell en què es troben altres pobles del nostre voltant. I estic parlant sols d’infraestructures i planejament urbanístic (parcs i jardins, casa de cultura, sales d’audicions, cinemes, poliesportius, carrers i avingudes, mobiliari urbà, polígons, …). Si a açò li afegim el desalé i el conformisme d’una majoria de ciutadans que opten per l’alternància en el binomi ppsoe, el resultat és un poble trist, sense il·lusions ni aspiracions, amb un futur incert. Malgrat açò, tenim un teixit social i associatiu que cal recolzar i impulsar, i que és el motor de la vida social del poble.

Què t’agradaria aportar a Silla des de l’acció política i des del teu àmbit?

Anem a vore ! D’arrel cal canviar la pràctica política de les institucions, i ací incloc els ajuntaments que són els òrgans de govern que els ciutadans tenim més a prop. Per què? Perquè les veïnes i veïns tenim el dret a estar orgullosos dels nostres governants, a tindre un poble que ens motive a viure en ell, una societat moderna, dinàmica i feliç. Necessitem de noves formes de gestió municipal que donen solucions a les necessitats dels ciutadans i no promeses que després no s’acompleixen. I és que aquesta crisi-farsa-estafa que ens han volgut vendre és una gran mentida. Vull demostrar que es poden i es deuen obrir les portes de les institucions a la participació activa, que es déu governar amb netedat i transparència, que la ciutadania torne a confiar en la funció pública i en els seus governants, però per a això, necessàriament, cal retornar-li la dignitat que uns i altres li han arravatat.-

Quin model de poble hem de construir entre totes i tots si pensem en clau de futur?

Com he dit, s’han perdut moltíssims anys. El treball de dignificació que cal fer és molt fatigós, i sols des de les bones pràctiques democràtiques, participatives i de transparència, es pot redreçar la situació. No confie en absolut en els actuals polítics i els tecnòcrates tòtils de sempre, que han demostrat una insolvència més que estrepitosament decadent, i que apareixen sols cada quatre anys fent promeses que no condueixen més que al seu incompliment i a l’immobilisme.  Vivim d’esquenes a l’horta, a l’agricultura, al medi ambient, i hem de recuperar la nostra vocació de poble d’horta perquè estem perdent part de la nostra riquesa i de la nostra identitat. Tenim els polígons industrials abandonats, ens cal un vertader pla estratègic que articule projectes de futur.I açò, ho hem de fer entre totes i tots, per això les dones i els homes de Compromís per Silla estem disposats a retornar eixa il·lusió perduda, i comencem obrint a la ciutadania la confecció del nostre programa