Maria Muñoz Lluesa, amb 24 anys, es presenta com a número 3 de la llista de Compromís per Silla. Ha estudiat Magisteri d’Educació Primària a la Universitat de València, completant aquesta formació amb diversos cursos i projectes. Actualment treballa com a monitora i com a mestra d’anglès extraescolar per a alumnes d’Infantil.

A Maria, li apassiona l’esport, viatjar, llegir i el teatre; ha sigut, durant molts anys, alumna de l’Escola de Teatre de Silla però va haver d’abandonar les classes per una vocació encara  més forta que li ocupava molt de temps: La política.

Com vas entrar a formar part de Coalició Compromís?

Fa moltíssims anys que treballe amb la Coalició des del Bloc i el Bloc Jove, que ara s’anomena Joves del País Valencià. Algunes persones del poble em solen dir en clau d’humor ‘‘A tú et pariren al Bloc!!’’, ja que vaig néixer al sí d’una família d’ampla tradició nacionalista i d’esquerres. És ben cert que he viscut totes les campanyes i eleccions des de ben menuda, recorde molt bé les gravacions de vídeos de campanya, la il·lusió d’aquells dies, els dinars i les nits penjant cartells i pancartes;  però no és  només aquest fet el que ha provocat que seguira les passes dels meus familiars.

Durant la meua adolescència vaig conèixer gent de les joventuts del Bloc i férem molta amistat; al mateix temps, jo estudiava Magisteri a la Universitat de València i la meua estima pel País Valencià, la llengua i la justícia social anava creixent de la mateixa manera que la indignació pels enganys i les desgràcies a les quals ens abocaven els polítics que ens governaven (i que ens segueixen governant encara); i així, amb aquest còctel de fets i sentiments, com no podia ser d’una altra manera, vaig començar a militar al Bloc, i a participar activament en les seues activitats i projectes per tal de construir un país i un poble millors per a tota la ciutadania.

Després el Bloc es va unir amb la resta de partits que formen la Coalició Compromís, cosa que em va il·lusionar i encoratjar encara més, i va fer possible que em convertira en poc de temps en Secretària Comarcal de Joves amb Compromís de l’Horta Sud, i Presidenta de la mesa de les assemblees de les nostres joventuts.

Que creus que pot aportar la teua candidatura?

En primer lloc, crec que és indispensable per ser una bona política la voluntat de treballar per al poble, i no per a un mateix, ja que la feina del polític ha de ser treballar per al benestar de totes les persones, i aquesta és una de les característiques que formen part de mi, com de moltes altres persones de Compromís.  Pense  que la millor manera de poder fer front als governants actuals que ens estan enfonsant és mitjançant la política, i sobretot, amb un projecte com el de Compromís.

A més, sóc jove i estic convençuda que els ajuntaments necessiten regidors i regidores joves que treballen per als més menuts i la joventut, de la qual tantes vegades se n’obliden els governants, que només se’n recorden de les nostres necessitats en dies assenyalats. Necessitem un programa transgressor i innovador per tal d’aconseguir una millora en les polítiques de joventut i la creació d’oportunitats per als joves.

També treballaré per tal d’augmentar la participació dels col·lectius de dones al poble i, per descomptat, per tal d’optimitzar els recursos d’Educació, ja que com a mestra, hi veig moltes mancances a Silla. Pense, a més, que els polítics hem de posar l’accent en la conservació i optimització dels nostres espais naturals, i en especial de l’Albufera, mitjançant l’Educació Mediambiental.

Com diem des de Joves del País València,  hem callat per damunt de les nostres possibilitats, mentre els nostres governants ens retallaven en sanitat, educació, cultura i benestar. És per això que aportaré la meua veu per dur endavant una lluita constant amb la finalitat d’acabar amb totes les injustícies socials a les quals ens sotmeten cada dia.

Quin model de poble hem de construir entre totes i tots, si pensem en clau de futur?

Ha arribat l’hora que els polítics s’encarreguen d’ajudar els habitants de Silla a fer front a aquesta crisi en compte de mirar per les grans empreses i les corporacions. També crec que, en cas que siga necessari apujar els impostos, s’ha de fer de manera equitativa. Nosaltres sempre mirarem pels treballadors i per la gent que més suport econòmic necessita.

Hem de defensar sempre la cultura, l’educació i la sanitat, així com els serveis socials. Per tant, lluitaré per un poble amb activitats culturals variades i per a totes les edats, un poble en què les entitats culturals i les escoles no tinguen por a que els tanquen les portes per falta de suport i finançament i per descomptat, un poble en el qual tots i totes tinguem cobertes les nostres necessitats alimentàries, sanitàries i/o educatives i en el qual els desnonaments no tinguen cabuda.

No obstant, també hem de reivindicar un poble viu, lluny de ser la ciutat dormitori en la qual s’ha convertit Silla, sobretot per als joves, però també per a xiquets i adults, que hem de desplaçar-nos fins a València o altres pobles per tal de trobar activitats interessants.

Que diries a la ciutadania de Silla perquè voten Compromís a les pròximes eleccions?

Els diria que el vot útil és aquell que s’introdueix dins l’urna amb orgull i del qual podem estar orgullosos durant quatre anys, i no només el dia de les eleccions.

Compromís ha estat aquests últims quatre anys realitzant activitats culturals per a tota la ciutadania (sopars en memòria del nostre poeta Estellés, tasts de vins valencians, cinefòrums, projeccions de documentals, activitats i jocs per a xiquets i xiquetes…) i mirant dia a dia pels habitants del nostre poble, demanant que no es donaren privilegis només a uns pocs, que valgueren més el treball i les idees que els contactes, que tots tinguérem llibertat per estimar qui volguerem i per decidir sobre el nostre propi cos i també llibertat per expressar-nos en la nostra llengua. Tot açò i molt més és el que continuarem fent des de Coalició Compromís, perquè el nostre treball, ho tenim ben clar, és estar a la disposició de totes les persones.

Com ja he dit, el vot útil és aquell que es dóna als polítics que realment representen les persones, i no als bancs o les grans empreses. El vot útil per als sillers i les silleres, és aquell que és dóna als polítics que estimen el poble i que volen el millor per als seus habitants, com nosaltres. El vot útil és Compromís.