Vicent Albert Ferri i Gastaldo ocupa el número 4 en la llista de Compromís per Silla. Té 49 anys. És Llicenciat en Antropologia i Llicenciat en Història. Ara està estudiant un Màster d’Investigació Antropològica i les seues aplicacions per la UNED. Treballa en Consum con a Tècnic de Vendes i Logística. És membre d’Iniciativa del Poble València i portaveu comarcal per aquest partit. Vicent ens ha dit que li agrada molt llegir, fer senderisme, s’ha recorregut tot el País caminant, i estar amb la gent que estima.

Estàs afiliat a Iniciativa del Poble Valencià?

Sí, estic afiliat a Iniciativa. Compromís és un projecte inclusiu on caben moltes idees. En un primer moment va ser una coalició electoral; després passà a ser una cooperativa de partits i en un futur aplegarem a ser un partit amb distintes corrents. El més important de Compromís és que sempre ha tingut present les idees de tots els que en formen part, no excloent a ningú. Ens han dit que hi ha altres formes de fer primàries, sí, però cal tindre en compte que l’important del reglament de primàries de Compromís és que tria a tots els candidats i que no deixa a ningú fora. A més, es reserven llocs perquè hi haja; paritat per sexes i pluralitat dels Partits, tots contem per al projecte.

Què aportes a la candidatura de Compromís?

Totes les persones que estem a la candidatura de Compromís per Silla aportem moltes coses. A part dels coneixements que em donem els estudis, aporte la visió ecosocialista. El ecosocialisme té dos metes principals: l’equitat social i l’ecologisme polític. Encara que el problema de la desigualtat social sempre està present, a hores d’ara molta gent s’adona que és molt importat. Ja que estem vivint una crisi econòmica, política i social sense precedents, per a poder-ne eixir hem de mirar més pels interessos col·lectius i no tant pels personals.

Explica’m que és el ecologisme polític?

L’ecologisme polític entén que la crisi ecològica en què vivim té causes andrògenes. És a dir, l’home és la causa dels mals ecològics de la Terra, com ara l’augment de la contaminació i l’escalfament global. Hi ha moltes causes, però una d’elles, en concret, és l’abús de la utilització de combustibles fòssils. Per això volem un canvi de model energètic. La societat occidental moderna funciona a base de petroli, però igual podria funcionar reduint l’ús del petroli i canviar aquest combustible per altres fonts d’energia neta. Tenim el perill de fer irreversibles alguns dels canvis que s’estan produint.

Quins creus que són el problemes del poble?

A Silla aquesta legislatura ha sigut una legislatura perduda. S’han retallat tots els serveis; hem tingut un ajuntament que tan sols ha aconseguit traure endavant el pressupost un any; els han intervingut els comptes des de Madrid; no hi ha hagut plans per als greus problemes que hi ha al poble com l’atur, la pobresa i la falta d’expectatives vitals per a molta gent. Els serveis bàsics de reparacions no funcionen, el poble està ple de forats. Els impostos s’apujaren, però no hem notat que hagen servit per a rés.

Què t’agradaria millorar al poble?

És clar que s’han de canviar moltes de les coses a què m’he referit abans, però també m’agradaria canviar el model energètic. En aquest sentit l’ajuntament ha de fer una reducció del consum d’energia; no es necessiten grans inversions, però les que es facen s’han de realitzar amb coneixement: apostar per l’ús de fonts d’energia netes, com l’eòlica i la solar; i un altra de sentit comú: no enllumenar mai en direcció al cel, com fan algunes de les faroles dels nostres parcs. Hem d’aconseguir que la població es consciencie que el respecte pel nostre entorn ens du a una millor qualitat de vida i la seua degradació a una pitjor qualitat de vida. Hi ha moltes coses que estan per fer, però també m’agradaria que la ciutadania prenguera protagonisme. Els ciutadans deuen ser partícips de les decisions que els afecten. No serà un camí senzill, però hem de fomentar la participació ciutadana en les decisions de l’Ajuntament.