_SLF0336Maria Muñoz Lluesa

A una setmana del 9 d’Octubre, la diada de tots els valencians i totes les valencianes, és el moment de fer alguna reflexió. És el dia que commemorem que el rei Jaume I el Conqueridor entrara triomfal a la Ciutat de València, en 1238, i per tant sempre hem considerat aquesta data com l’inici de la gestació del Regne de València, commemorant-se l’efemèride, des d’aleshores, encara que l’oficialitat del 9 d’Octubre com a dia nacional valencià no arribarà fins el 1977, quan el Plenari de Parlamentaris del País Valencià ho va aprovar així.

No hi ha cap dubte, per tant, que aquest dia és representatiu i important per a totes les persones que ens sentim valencianes, i encara més, quan també se celebra Sant Donís, dia dels enamorats valencians. En aquest sentit des del primer ajuntament democràtic, a Silla sempre s’ha tingut en compte i s’han organitzat alguns actes commemoratius, com les inoblidables paelles pels carrers i al parc de l’Estació i altres activitats.

Això no obstant, la data havia quedat oblidada per a l’equip del govern popular d’aquest poble, que mentre s’omplia la boca dient que eren tan valencians, han estat deixant apartada la nostra festa, sense organitzar cap activitat ni acte durant aquests darrers anys, instal·lats com estan en una espiral d’inactivitat cultural i política.

Als sillers i silleres que estimem aquesta festa, darrerament no ens quedava altra possibilitat que fer paelles pel nostre compte i anar a València a veure com baixaven la senyera de l’ajuntament, on per cert també podíem patir la falta de respecte de l’ajuntament de Rita Barberà, que utilitza l’himne espanyol per baixar la senyera, i no el valencià.

Ara sembla que el nostre govern popular vol començar a canviar, molt probablement perquè s’acosten les eleccions municipals. Per això ha sigut una grata sorpresa per a Compromís, que aquest any, s’hagen decidit a fer un sopar d’ambientació medieval, el dia 8 d’Octubre i un matinal de danses a la plaça, el 9 d’Octubre, a més de donar llenya a qui vulga fer-se una paella al parc. el peno de la conquesta

Des de Compromís per Silla volem agrair a l’equip de govern que hagen escoltat les nostres critiques d’anys anteriors i que enguany s’hagen organitzat activitats en commemoració de la nostra festa, però també volem anar més enllà, volem tornar a veure els carrers plens de festa i retornar la completa essència d’aquesta data al poble i és per això que, en cas de governar organitzarem activitats populars i que recorden la nostra història.

En aquest sentit, per a omplir de més contingut la festa, Compromís ha decidit fer la Festa Estellés el dia 4 d’Octubre, dissabte, per tal d’acostar la data a la diada dels valencians. Per això convidem a tot aquell que vulga participar a vindre al carrer Llibertat; a les 18 hores hi haurà jocs infantils al carrer, a les 22 hores farem un sopar al carrer (“tu portes l’entrepà i nosaltres la beguda, gaudirem de la nit, de la bona companyia i, sobre tot, d’Estellés”); i a les 23 hores tindrem un concert d’Ivan Brull.

Des de Compromís animem tota la ciutadania a celebrar el 9 d’Octubre, aprofitant les activitats que ens ofereix l’ajuntament: sopant a la fresca el 8 d’Octubre; gaudint de les danses el dia 9 o, si ho preferiu, anant a València per veure o participar en la processó cívica; regalant a les vostres parelles, mares o pares una ‘‘mocadorà’’; fent-se una paella amb els vostres amics o familiars al parc; penjant una senyera als vostres balcons… En definitiva que tornem a sentir aquesta festa com a nostra, perquè és i serà nostra!.