MARIA MUÑOZ I JUDIT GONZÀLEZ

Vaquetes, bous, playbacks de falles i més bous…això és el que trobem cada any al programa de festes de Silla. S’ha de destacar que les festes taurines ens costen 20.000 euros directes, als quals hem de sumar el cost de l’operatiu especial de la policia i del funcionaris necessaris que fan més hores. En total, uns 35.000 euros, que paguem entre tots els veïns i veïnes de Silla, sense haver tingut l’oportunitat de decidir si volem 8 dies de bous per a festes, o 4 o cap.

Però no és el cost econòmic l’únic al qual hem d’atendre en aquest cas, perquè també hi ha el cost social que les festes de bous comporten: la retirada dels contenidors que dificulten que a casa separem el fem per tal de reciclar-lo; dificultats per a circular i aparcar; molèsties per als veïns que hi vivim; olors , brutícia, i vòmits pels carrers; joves amb intoxicacions etíliques; habitants sense ganes de veure patir als animals i quasi obligats a anar-se’n del seu carrer… També hi ha el cost de l’oportunitat: quantes coses necessàries es podrien fer a Silla amb 35.000 euros? No seria més lògic reduir eixe cost? Picassent, per exemple, un poble amb gran tradició de bous al carrer, fa anys que no munta plaça per tal d’estalviar despeses i això no ha suposat cap trauma per als tauròfils, ni l’ajuntament subvenciona res.

Al nostre programa de festes ja fa anys que la qualitat dels correfocs ha anat disminuint; han desaparegut els mítics concerts de jazz; també el ”Carxofa Rock”; fins i tot el cinema d’estiu, una opció molt econòmica i senzilla que amenitzava les nits de les famílies del poble. I encara gràcies que es manté la cursa de vela llatina, perquè no seria gens estrany que l’equip de govern deixara de costat aquesta bonica tradició; però tan important és la tradició com la innovació, i el PP de Silla porta quasi quatre anys al govern sense arriscar ni innovar en absolutament cap aspecte, molt menys en els actes festius, i així la ciutadania segueix llegint cada any exactament el mateix programa de festes amb una grandíssima manca de programació d’actes en valencià.

boussilla

L’equip de govern només té interès per la ”cultura” castissa i rància de les festes taurines i deixa oblidades la literatura, la música, el teatre, el cinema i la cultura popular; però no només això, també deixa oblidades les necessitats del nostre poble: paviment dels carrers desgastats i perillosos; rodones sense visibilitat; gossos que no tenen ni on córrer; escoles públiques amb necessitats de millora… I tot per poder pagar-se les festes al seu gust, ja que tots sabem la simpatia de l’alcalde pels bous i les vaquetes. Tornem a repetir que nosaltres no estem contra els bous i les vaques, però que creiem més oportú fer una política més austera d’aquest tema (els 4 dies, per exemple).

La joventut de Compromís demanem a l’equip de govern que pose més atenció a les activitats culturals que precisem els joves per a aprendre i per a gaudir de la vida. Necessitem activitats variades i no necessàriament cares, per tal que Silla deixe de ser una ciutat dormitori i per tal que el jovent deixe de buscar refugi a la capital. Encara estem a temps de recuperar Silla com a poble actiu, per als veïns de Silla i per a la seua joventut. Compromís per Silla farà tot allò que estiga a les seues mans per a aconseguir-ho.

Publicat a El Punt Avui el dijous, 24 de juliol del 2014