Enric Muñoz i Amigó

Quan venen les festes de les falles, o quan són dies de bous, o quan hi ha activitats de carrer, o processons, naturalment els carrers i places quedaven automàticament reservats a aquestes activitats socials i comunitàries. Això no ho discuteix ningú i ha de ser així, perquè els carrers són de tots i les activitats humanes i els mateixos vianants, han de tindre la prioritat.

S’ha de tenir respecte pels organitzadors d’aquests saraus, que han de comptar amb l’ajuda de la policia i dels serveis municipals, ja que la seua activitat és social, i amb la comprensió del veïnat. Però tot açò ha de ser correspost pels mateixos organitzadors, causant les mínimes molèsties, i no les màximes.

És el que passa amb el volum de les magafonies, per exemple, que tenen una limitació de decibels, segons les ordenances; o amb els horaris, que també tenen les seues limitacions. A fi de comptes, perquè la festa siga més completa ha d’agradar a tots.

Però, de vegades, es poden cometre excessos i abusos, i d’un d’ells vull parlar. Es tracta de l’ocupació de l’espai públic de la plaça del Poble i especialment de la zona que fa xamfrà amb el carrer de Sant Vicent (antic bar de Coa). Allí la falla del Poble, que ja disposa del local del Consell Agrari, dos vegades a l’any instal·la un envelat, per a falles i per als dies de bous (agost). Li donen un bon ús, però fan un gran abús.

Quin sentit té que instal·len l’envelat un més abans de la seua utilització? Per què han d’ocupar un espai, molt necessari per a l’aparcament de vehicles, durant tant de temps? Un envelat que els costa d’instal·lar un matí, o tot un dia, té sentit que l’instal·len a poc a poc i durant un mes?

I a banda d’ocupar innecessàriament l’espai dels aparcaments, també fan enretirar pels serveis municipals els contenidors de vidre, de cartró i d’envasos, durant el mateix temps. On han de dipositar els veïns, inclosos els bars, totes les seues deixalles durant aquest mes? Quina falta fa enretirar els contenidors tant de temps?

Ajustar millor el calendari és tasca de l’ajuntament, que quan autoritza una ocupació ha d’estudiar al màxim les condicions que han de complir els festers, i no han de ser al revés, que aquests imposen els seus criteris. I s’han de tindre en compte també les necessitats del veïnat.

L’ajuntament és veritat que ens pregunta als veïns, cada any, si tenim cap inconvenient a que la falla faça la seua festa i les seues instal·lacions. Jo crec que mai ha hagut cap protesta, ni menys la meua. Perquè no es tracta de prohibir res, sinó de posar sentit comú i ajustar millor el calendari.

Per aquest camí, la resta de falles podrien fer el mateix i tancar l’avinguda d’Alacant (falla Port) un mes abans de falles, i l’avinguda Ausiàs March (falla Sant Roc) i la plaça del Mercat… O com si la plaça de bous la instal·laren a meitat de juliol. Res d’això tindria sentit?

Ara mateix, si es fera un referèndum preguntant al veïnat si volen o no que la falla de la plaça del Poble faça un abús tan gran com estan fent, ocupant els aparcaments i fent enretirar els contenidors un mes abans de la festa, la immensa majoria de la població diria que no. La festa és perquè hi haja harmonia, senyors fallers, i no desharmonia, i a vostés els convé més que a ningú. I a l’ajuntament, no cal dir-los que han de tindre més responsabilitat!

Publicat a El Punt Avui el dijous 17 de juliol de 2014