ELS PLUVIALS A SILLA UNA PRIORITAT PER A COMPROMÍS PER SILLA.

Des de que Compromís es presenta a Silla amb les seues diferents denominacions (UPV, BLOC, Compromís per Silla), l’assumpte dels pluvials sempre ha estat una prioritat per nosaltres.

Els canvis que s’han produït al llarg de tots aquests anys al voltant del nostre poble, han fet que Silla fora cada vegada més vulnerable a les inundacions catastròfiques en època de fortes pluges. Les distintes administracions, Estatal, Autonómica i Municipal, mai han mirat aigües avall de les seues decisions. I així infraestructures com el desviament de la carretera d’Albacete (que volien fer per les eres i nosaltres ho impedírem), el AVE, el by-pas, els polígons industrials de Picassent i Alcasser i els reasfaltats de la pista de Silla, ara avinguda d’Alacant, que ha anat en augment, no han previst mai l’efecte que la seua construcció i/o actuació tindria sobre les inundacions i riuades al poble, que es situa a la cua de la conca de rambles i barrancs que ens afecten, ja que som el poble que està a la part de baix.

 

Fent memòria i ordenant cronològicament les actuacions vorem com l’acció política del nostre partit, Compromís, ha sigut fonamental a l’hora de denunciar i demanar a les distintes administracions solucions als problemes que ens han anat creant:

2003

El BLOC, dintre de les competències atribuïdes al govern d’aleshores demana un projecte integral a un equip d’enginyers per saber quines actuacions s’han de fer a tot el terme per evitar les inundacions catastròfiques.

 

2007

Amb l’alcaldia en mans del BLOC, Josep Pitarch, es porten endavant les primeres actuacions amb recursos obtinguts amb l’adjudicació del servei d’aigua potable i clavegueram, en total uns 5 milions d’euros, que s’inverteixen en diverses actuacions.

 

 

2011

S’inverteix a petició de Compromís en la millora del Carrer València fins el carrer Albal, i se comença l’obra de la Plaça d’Espanya que al poc de temps queda paralitzada per un conflicte entre el contractista i la Generalitat Valenciana del PP.

 

2015

Entra l’actual equip de govern i com a responsable d’Obres Estratègiques i Grans Projectes, el nostre regidor Josep Melero demana una reunió amb la Direcció General de l’Aigua per exposar els problemes que té Silla, i saber si la Generalitat pensa portar endavant un projecte, el de 2003, que estava 4 anys paralitzat. Afortunadament amb el nou govern del Botànic, a la Generalitat es pren consciència del problema i es comença a actuar:

  • Via de Servei de l’Avinguda d’Alacant, Inversió 1 milió d’Euros.
  • Plaça d’Espanya, inversió 1milió d’Euros.
  • Hort del Satisfet (sant Roc) i voltants, Inversió 750 mil Euros.
  • Eixida de les aigües del poble amb un canal des de la rotonda de Sanchis Guarner (Correus) fins a l’Albufera, 7 milions d’euros.

 

 

2019

A més d’aquestes inversions, està previst fer un desaigüe subterrani des de la rotonda de l’avinguda de Picassent (davant d’Agrocros) fins a la rotonda dels Quatre Camins que connectarà amb el col·lector nord i s’emportarà el 33% de les aigües que ens venen d’Alcasser i Picassent cap a les basses de laminació de l’entrada del poble per la pista, evitant que vagen a parar a Sant Rafael i la Rambla. La inversió prevista és d’1’2 milions d’euros i està previst que comence a setembre de 2019. Finalment el Ministerio de Fomento, al més de febrer ens va comunicar que per evitar que s’inunde la carretera d’Albacete al seu pas per Silla quan tanquem les comportes, anaven a fer una sèrie d’actuacions per incrementar la fita de la carretera, la qual cosa suposava un nou entrebanc per a les aigües que venen cap a Silla des de dalt. Compromís vam demanar solucions per a eixes aigües i els problemes que pogueren causar aquestes actuacions, i finalment el Ministerio de Fomento va accedir a fer un gran canal a la banda de dalt de l’AVE que retindria les aigües d’escorrentia i aniria soltant-les, a poc a poc, cap a la conca de la Rambla de Silla permetent-nos regular la seua entrada amb les comportes que ara tenim. S’ha compromès una inversió de 5 milions d’euros. Però no contents amb aquesta actuació, també demanàrem que desviaren part de les aigües cap al sud buscant el Barranc de Tafarra i va ser la pròpia Generalitat que es va comprometre a fer eixa actuació, que serà a més llarg plaç, i que preveu l’ampliació del Barranc de Tafarra, l’expropiació de camps i naus industrials, i una inversió que, a falta de perfilar el projecte, podria estar al voltant dels 20 milions d’euros i encara més, perquè s’haurà de solucionar el pas de les aigües per sota de les vies del ferrocarril, actualment insuficient, que és un problema de la Renfe. En definitiva, Compromís ha sigut i continuarà sent la garantia perquè totes aquestes inversions es facen realitat, les que estan en marxa, i les que s’han de fer en un futur.

 

Amb el filtre verd aportem aigüa de pluja neta al llac.

Les aigües pluvials no estàn lliures de contaminants com residus, olis, sediments, químics nocius o fertilitzants. Tota l’aigüa de pluja arrossegada en superfície, en escorrenties o a través dels desaigües pluvials tenen el seu final al Parc Natural de l’Albufera. A Compromís ens preocupem de solucionar el problema de les inundacions i, al mateix temps, que les aigües pluvials que enviem al llac estiguen netes i aporten qualitat al nostre entorn natural. És per esta raó que la darrera fase d’obres de pluvials feta a Silla ha incorporat un gran filtre verd per depurar les aigües pluvials. Es tracta de l’obra que discurreix des del camí vell de Russafa i s’endinsa en la marjal amb l’eixamplament de sèquies i canals. Esta obra permet aportar un cabdal d’aigüa neta al llac. Amb açò, a Compromís solucionem les inundacions i a l’hora evitem la degradació del nostre entorn més proper. Esta acció impulsada per la Consellera de Medi Ambient, Elena Cebrian, ens mostra com Silla solventa les inundacions sempre des del màxim respecte al nostre parc natural.

 

 

 

Arxivat en: General

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *