Anna Perpinyà i Saragossà tanca la llista de Compromís per Silla, té 47 anys, ha treballat els darrers 19 anys en urbanisme, ara en porta 3 en l’atur i està a punt d’acabar psicologia. Durant els darrers 4 anys ha estat la portaveu de Dones amb Compromís de Silla i 3 com a Secretària d’organització local.

Què aportes a la candidatura de Compromís?

La meua tasca en aquestos darrers anys en l’organització es materialitza en la dinamització del col·lectiu. Internament hem fet assemblees obertes a la ciutadania pràcticament cada setmana, hem quadruplicat l’afiliació, hem organitzat tasts de vi i cervesa valenciana, presentacions de llibres de tot tipus, exposicions d’artistes locals i del país valencià, xarrades sobre el camp, la memòria històrica, esmorzars solidaris, 9 d’octubre. Ens ha visitat Baldoví, el nostre Diputat a Madrid i Mònica Oltra, futura presidenta de la Generalitat valenciana. Hem demostrat que ens importa la política i la cultura de Silla cada dia i per això les hem apropades al poble des de la nostra Seu, que mantenim amb les quotes de la militància.

Des de Dones amb Compromís crec que ens hem fet un lloc en el feminisme local, col·laborant en el manteniment econòmic de la Casa de la Dona de Silla i fent activitats pròpies i compartides amb els altres col·lectius o parant-li els peus a l’ajuntament quan ha calgut. Com a Dones en Bloc primer i Dones amb Compromís després hem organitzat més de 30 activitats on hem parlat de crisi, economia, ecologia, consum, cooperativisme, feminisme, coeducació… hem fet tallers de dolços tradicionals i tendes solidàries…

Així que crec que el que aporte són fets, que ja hem demostrat i personalment molta capacitat de feina, de treball participatiu i il·lusió i generositat per canviar el meu poble.

Quines coses t’agraden i quines creus que es poden millorar del nostre poble?

Vivim a un indret privilegiat. La natura ens envolta. Estic enamorada de l’Albufera i dels nostres camps, que haurien de ser la font de vida i salut que ens mereixem a Silla. Quant vaig al camp comunitari que tenim a prop del motor de la Ratlla, me trobe en harmonia amb el nostre poble, és una meravella cultivar les teues carxofes, ni que en siguen 4. Això ho hem de posar en valor, perquè és nostre i crec que la gent de Silla s’estima molt el poble però necessitem tornar a creure que som poble, fent poble.

I de les coses que no t’agraden?

Diria que l’urbanisme a Silla és molt millorable, crec que ens mereixem acabar totes les maleïdes obres que es comencen i queden a mig fer, això és un desastre que el PP en 4 anys ni s’ha plantejat! També el trànsit és molt millorable. Silla és com un laberint i a més els cotxes ho envaeixen tot… però crec sobretot que hem d’obrir la capacitat de debatre i decidir al poble, que hem de fer pedagogia per a que la gent connecte amb el seu Ajuntament i que l’entenga com a propi. Instaurar uns pressupostos participatius és fonamental per a tindre una democràcia real.

Què t’agradaria aportar a Silla des del teu àmbit?

No em cal ser psicòloga per a entendre que és prioritari ajudar a les persones que més pateixen, la crisi està afectant també la salut de les persones, però és una dada que s’amaga darrere d’altres xifres, no es parla dels increments d’antidepressius que la gent pren, i de la poca efectivitat que tenen. Des de l’experiència com a voluntària de Psicòlegs sense Fronteres i de la PAH- Horta Sud, puc dir que cal posar la salut mental de les persones davant d’altres coses, que els serveis sociasl bàsic són més necessaris que mai, que els ambulatoris han de tindre un servei de primers auxilis psicològics, per atendre a qui més ha fotut aquesta crisi-estafa. A més hem de declarar Silla com a poble lliure de desnonaments.

A més d’estudiant de psicologia, ets agent de desenvolupament social?

Sí, per això trobe que en qüestions econòmiques i productives i des d’aquesta perspectiva, crec que necessitem una anàlisi de les potencialitats del nostre poble per a posar en valor allò que tenim, d’una manera seria i rigorosa. Cal fer coses, bàsiques i amb molt de trellat.

També sóc feminista i agent d’igualtat. A més del treball que hem desenvolupat al Consell de la Dona i a la Casa de la Dona, crec que és imprescindible un Pla Integral d’Igualtat que no es quede en paper mullat, i per això hem de fer uns pressupostos amb perspectiva de gènere, per a poder arribar a tota la població d’una manera justa i equitativa.

I la teua visió des de l’experiència laboral?

Des del meu treball a urbanisme durant 19 anys, he sigut testimoni de les polítiques destructores i especulatives de la rajola on s’ha deixat de banda la ciutadania. Per això crec que el model productiu de la construcció és un càncer social, que posa l’especulació per davant de les persones.

Des de d’una mirada psicosocial de la ciutat crec que hem de repensar l’entorn i recuperar l’espai públic, fer-lo transversal, on les persones vivim a gust, repensar el poble des de una perspectiva humana, integrar el medi rural i posar-lo en valor, pensant en el que necessitem cada dia, que ens aporta felicitat. I parle de coses ben simples… m’encisa quan a l’estiu les dones ixen a la fresca, crec que són un exemple d’usos de l’espai públic.

Què en penses de les festes?

En el sentit de repensar l’espai públic, també crec que hem de recuperar tradicions, que ens aporten el valor d’un oci no consumista. Crec que tenim una assignatura pendent en recuperació i també innovació de festes des d’una perspectiva plural i integradora. Nosaltres ho hem demostrat estos darrers anys, des d’una modesta Seu al carrer Llibertat; des de l’ajuntament ho farem encara millor!

Quin model de poble hem de construir entre totes i tots, si pensem en clau de futur?

L’altre dia Emili, l’alcade de Compromís d’Otos m’explicava com han aconseguit tindre superàvit, prioritzant educació, sanitat, serveis socials bàsics; com creient en la gent, posant-se al seu servei i fent pedagogia, han aconseguit posar en marxa uns pressupostos participatius i com, en un poble de 500 persones, al darrer plenari n’hi havia 60 i que aquestes persones poden intervindre simplement alçant la ma. I això és fa donant moltes explicacions, sent molt transparents i treballant des del cor per al teu poble. Eixe és el meu projecte, el que jo vull per a Silla, un ajuntament realment de la ciutadania. A Compromís volem i sabem fer-ho. Ara ha de parlar el poble.