El Tractat Transatlàntic de Comerç i Inversions (TTIP), acord comercial entre la Unió Europea i els Estats Units, pretén eliminar les barreres al comerç per crear un gran mercat que beneficie les grans empreses, desprotegint els nostres drets socials i ambientals.

El Tractat Transatlàntic de Comerç i Inversions (TTIP) és un acord comercial entre la Unió Europea i els Estats Units que pretén equiparar les normatives a banda i banda de l’oceà. En poques paraules, és el nou cavall de Troia de les polítiques neoliberals per a enderrocar el que queda de l’estat del benestar als països europeus.

La Comissió Europea, el Govern Nord-americà i les grans empreses estan venent-nos l’acord com l’antídot definitiu contra la crisi. No obstant això estan ocultant una pèrdua de drets sense precedents. Aquesta pèrdua es concreta en una rebaixa encara més gran de drets i més privatitzacions per a la ciutadania europea. Volen eliminar les barreres al comerç per crear un gran mercat que beneficiï les grans empreses. Però aquestes barreres regulen i protegeixen els nostres drets socials i ambientals.
Tanmateix, la negociació dels termes d’aquest tractat estàn fent-se d’esquenes a la ciutadania dels països implicats i en complet secret. Des de juny de 2013, la Comissió Europea, el Govern nord-americà i els grans lobbies empresarials es reuneixen a esquena de la societat per negociar les condicions del tractat.
I com ens afectarà a les ciutadanes i ciutadans europeus?
– Augmentaran les retallades en drets laborals. Als EUA els convenis de l’Organització Internacional del Treball ni tan sols estan reconeguts.
– La privatització dels serveis públics anirà a més i comptarà amb moltíssimes més facilitats: sanitat, educació, aigua

– Les grans empreses comptaran amb més privilegis. Si en algun moment operen a la UE i consideren que la seva rendibilitat no era l’esperada, tindran la capacitat de demanar als Estats exigint indemnitzacions milionàries, per descomptat, han de procedir de diners públics.
– Aliments, medicaments i altres productes no s’han de sotmetre als controls actuals. Dinarem aliments amb transgènics, hormones, clor i un llarg etcètera sense saber-ho.
– El fracking tindrà via lliure. Aquesta tècnica per extreure gas, tan nociva per a la salut i el medi ambient, s’implantarà amb gran facilitat. A més importarem aquest gas des dels EUA, el que posarà en risc els objectius de la UE per frenar el canvi climàtic.

Sobren els arguments per dir no a TTIP. Depenem del nostre medi ambient, l’aire net que respirem, de la biodiversitat que ens alimenta i depura la nostra aigua. No podem alimentar-nos de petroli, d’aigües contaminades, ni de CO2. Tampoc dels diners que pasten les grans empreses que en ambdós continents estan pressionant perquè els governs destrueixin els mitjans de vida dels ciutadans. Hem de començar a mobilitzar-nos.