A. PROPOSTA D’INCORPORACIÓ A LES BASES D’EXECUCIÓ

La situació econòmica general, els casos de corrupció i la sensibilitat de la ciutadania sobre la política i la transparència de les Administracions públiques obliga a que els Pressupostos municipals de Silla no estiguen al marge d’aquestes qüestions. És per això que introduïm en les Bases d’Execució criteris de major transparència, publicitat i participació ciutadana en la gestió de la despesa pública.

Per altra banda, partim del fet que les contractacions i compres públiques poden convertir-se en un mecanisme per promocionar dinàmiques socials i mediambientals (igualtat, comerç just, equilibris de salaris, agricultura ecològica…); el que facen les Administracions pot espentar a empreses i proveïdors a adoptar tots aquest criteris si els contractes públics premien aquests comportament. Per això proposem incorporar clàusules socials i procediments de compra ètica, especialment pel que fa als contractes i a les relacions econòmiques amb els seus proveïdors.

El resum de tota aquesta nova filosofia es podria concretar en 4 punts:

1. Transparència

Considerem que les bases han d’incloure els següents compromisos:

  • Recuperar aquesta condició de l’obligatorietat de disposar necessàriament de tres pressuposts en els contractes menors de tot tipus, tant d’obra com de servei.
  • Que es publiquen trimestralment i anualment les facturacions sumades per proveïdor i es presente informe a la Comissió Informativa d’Economia.
  • Quan aquestes facturacions siguen majors de 3.000 € trimestralment o anualment, s’haurà de fer “contracte menor amb expedient” i demanar sempre 3 pressupostos a l’exercici o trimestre següent.
  • Quan aquestes facturacions siguen majors de 18.000 € trimestralment o anualment s’haurà de fer concurs públic a l’exercici o trimestre següent.
  • Publicar al web els Pressupostos i trimestralment l’estat d’execució del pressupost.
  • Caldrà, per tant, afegir una partida per a actualitzar el web i facilitar la transparència.

1.2. Publicitat

Com de tots és sabut, la publicitat institucional és un dels punts on la ciutadania demana més claredat, per això proposem ser extremadament delicats en aquesta qüestió i s’haurà de dur una gestió transparent de la publicitat que encarrega l’Ajuntament en els diferents mitjans i empreses responsables:

  • Quan el pressupost estiga en vigor, mitjançant una moció, s’aprovarà en el Ple la distribució de la publicitat sobre els mitjans de comunicació.
  • Una vegada aprovat, es faran informes trimestrals resumint facturacions fetes en cada mitjà.

2. Despeses de més de 250.000 €

Aquest tipus de despesa està sotmesa a Participació Ciutadana i Consultes Populars. Quan una despesa municipal vaja a passar d’eixe cost, p.e. obres o contractes majors d’eixe import, s’haurà de sotmetre tot el procés a participació ciutadana:

  • Quan es tracte d’un servei bàsic per al municipi, la ciutadania participarà en la redacció i les condicions del Plec del concurs.
  • Quan siga un servei considerat no bàsic, s’haurà de sotmetre a exposició pública i se sotmetrà a votació popular si un 10% del cens electoral demana que així siga.

3. Auditoria DEL deute il·legítim

Les arques municipals han de suportar un deute, sobretot per interessos amb entitats bancàries per impagaments de la Generalitat o per gestió inadequada de l’Estat, que es pot considerar que no hauria de carregar sobre els ciutadans i els ajuntaments. Per això considerem que és urgent abordar aquest problema i per això pensem que s’han de prendre les següents mesures:

  • Crear una partida per fer una auditoria que determine quin deute generat per l’Ajuntament de Silla correspon a deute il·legítim, o siga el que ens ve donat pels impagaments de la Generalitat (p.e. impagament de subvencions per més d’un milió d’euros).
  • Crear una partida d’ingressos de 1 € i deixar-la oberta per poder ingressar els diners quan es facen les reclamacions escaients d’eixos interessos.

4. Incorporar clàusules socials I COMPRA ÈTICA

Es necessari incorporar Clàusules Socials i procediments de Compra Ètica en els contractes i en les relacions amb els proveïdors de l’Ajuntament: en tots els contractes on s’hagen de triar proveïdors s’hauran d’incorporar clàusules socials, mediambientals i locals per premiar positivament a les empreses que s’hi presenten.

No es tracta de criteris exclusius sinó complementaris, és a dir, senzillament que s’hi tinguen en compte a l’hora de l’adjudicació per tal d’estimular aquest tipus de comportaments en tots aquells proveïdors que hi vulguen treballar per a l’Ajuntament.

B.  MODIFICACIONS

Estudiades les partides en què el govern desglossa la previsió de despeses, des de Compromís per Silla considerem que cal un conjunt de modificacions en les propostes de les diferents regidories en funció de les necessitats de la ciutat i de les prioritats que podrien incorporar-se segons el nostre criteri: falten unes partides, que caldria incorporar, i altres podrien reduir-se o fins i tot desaparèixer per cedir la seu despesa altres que potser siguen més importants per la ciutat.

Compromís per Silla demana:

Que es retire la proposta de refinançament, que costaría a l’Ajuntament de Silla com a mínim un milió d’euros en interessos extra.

Que es faça un pla d’ocupació local conjuntament amb els actors econòmics del poble dotant de diners la partida corresponent.

Que es dote una partida per atendre els menjadors escolars durant els mesos d’estiu per als infants de les famílies amb dificultats econòmiques dotant la partida corresponent.

Que la regidoria de Benestar Social signe un conveni amb els supermercats disposats a repartir els aliments que van a ser retirats perquè es repartisquen entre la població necessitada i de manera urgent dotant econòmicament la partida corresponent.

Fer un pla d’aprofitament d’edificis municipals per tal d’acabar amb els arrendaments que tenim en pressupost a hores d’ara d’edificis no propietat de l’Ajuntament.

Presentar la nova Relació de Llocs de Treball de l’Ajuntament abans de final d’any, amb el compromís d’incloure les seues conclusions als pressupostos de 2014.

Com a mesures complementàries proposem:

Auditoria/càlcul del deute legítim i s’incorporen millores en la web municipal per incorporar mesures de transparència.

Obertura de la nova Casa de la Cultura i Sala de Plens.

En Festes i Cultura demanem, reduir els dies de bous fent l’entrada/eixida només per un carrer, i externalitzar la plaça de bous, cas de que es monte, per a què el cost per a l’ajuntament siga de zero euros, i recuperar les activitats del 9 d’octubre que han quedat paralitzades des de l’entrada del govern del Partit Popular.