Xavier Cunyat Rios

La dolçaina i el tabal als carrers del nostre poble, com a molts altres indrets del País Valencià, és sinònim de festa, i la festa és el moment àlgid del sentiment popular i de les seues expressions. A Silla, cada 6 d’agost des de bon matí, aquests instruments aguts i vius anuncien l’esplèndida jornada que s’enceta amb els dansaires dels Porrots que ballaran la coneguda tonada. En tots els nostres pobles, com per exemple Algemesí amb la Muixeranga, també s’associa el so d’aquests instruments amb els moments d’intensitat i d’expressió de les més característiques emocions de pertinença al poble i de la tradició.

Tabaleters i dolçainers són, per tant, elements essencials de la nostra cultura i tradició. Però… on es fan? És a dir, on es formen aquests instrumentistes? On aprenen a tocar? Tradicionalment, aquests instruments han estat vinculats a la cultura popular i el folklore, i el seu ús no ha estat conreat a les institucions musicals, com les bandes de música i els conservatoris. Aquesta tasca de reproducció i conservació del so de la dolçaina i el tabal ha estat en mans de músics, de colles i d’escoles populars, que d’una forma no reglada perpetuen el seu art.

A Silla, en les darreres dues dècades, la presència i formació de tabaleters i dolçainers ha estat assumida per la Colla el Garbí, la qual naix en 1997 d’unes classes que donava el dolçainer Josemi Sànchez al col·legi El Patí, a un grup d’aprenents entre els quals estaven Paco Cordellat, Julio Lahoz i Pascual Alba. Aquests constituïren la colla i començaren a conveniar amb l’Ajuntament actuacions, sent així com eixiren a tocar en la Fira de Sant Sebastià de 1999.

elgarbi22

Amb les subvencions que aconseguiren durant les legislatures del quadripartit (Teresa Badenes, Josep L. Pitarch) per la seua participació en actes festius del poble, començaren a comprar material per a una escola popular de dolçaina i tabal, i també començaren a col·laborar amb el Ball de Bastonots de Picassent. Durant huit anys van participar en les diverses celebracions del poble: Fira de Sant Sebastià, el pregó de festes, el dia del Crist, el 9 d’Octubre… a més d’algunes actuacions amb l’actualment extint Grup de Danses Sil·la, i les diverses falles locals.

La cosa canvia a partir de l’any 2007, amb la legislatura socialista de Francesc Baixauli, quan el regidor de Cultura, Antoni Benaches, els retira la principal subvenció que mantenia les seues activitats, i entren en una acusada decadència. El punt àlgid de conflicte amb la regidoria el constitueix la campanya de protesta que feren el 2010, quan tocaren davant del plenari per tal de reclamar recolzament per a la celebració del seu 10 aniversari amb la col·laboració d’Els Sonadors de la Guaita, i per al manteniment de l’Escola Popular de Dolçaina, que ja tenia aleshores més de vint xiquetes i xiquets aprenent els instruments.

La resposta del consistori va ser forçar la inclusió de la dolçaina entre les ensenyances del conservatori local, deixant de banda l’escola popular i fent que la colla El Garbí minvara en les seues activitats i presència a les festes. Al dia de hui la colla sembla que està condemnada a l’extinció, si res no canvia. Tot depèn de l’actual consistori del PP.

garbi32Raons per al manteniment d’associacions com aquestes no en falten. Cal conrear les tradicions per a que aquestes no desapareguen i els dolçainers i tabaleters són, com ja hem dit, elements essencials a la nostra cultura. La feina que fan aquestes associacions no la poden suplir els conservatoris, que encara que incloguen aquests instruments en els seus plans d’estudi, no és el mateix. Seria com voler suprimir la banda de la Lírica, perquè ja s’ensenyen els seues instruments al conservatori; seria un absurd.

A més a més, amb un bon recolzament i una bona gestió es pot arribar a formar intèrprets de música popular d’entitat i categoria. A Picassent, per exemple, han arribat a formar-se dolçainers i tabaleters professionals.

Per a finalitzar, cal assenyalar que la Colla el Garbí, també ha actuat i actua en actes i celebracions fora de Silla, com va estar la inauguració del certamen MUSIC al 2009, i en la celebració, el darrers anys, de l’Aplec del Puig del darrer diumenge d’octubre. Per a qualsevol referència disposen d’una pàgina a facebook.

logo dolçainersPublicat a El Punt Avui el dijous 29 de maig de 2014