ALBUFERASILLAJosep Melero, portaveu de Compromís per Silla ha presentat una moció perquè l’Ajuntament s’adherisca a la sol·licitud de reconeixement del Parc Natural de l’Albufera com a Reserva de la Biosfera. La coalició ecovalencianista ha considerat l’oportunitat de la proposta per incrementar la protecció de l’entorn natural així com millorar la imatge valenciana a l’exterior i generar ocupació amb aquest nou impuls.

A continuació, reproduïm el text de la moció:

EN JOSEP MELERO MARTI PORTAVEU DEL GRUP COMPROMÍS, A L’EMPARA DEL QUE ESTABLEIX LA LLEI, PRESENTE AL PLE LA SEGÜENT

MOCIÓ

El 7 de Març de 2011, el aleshores vicepresident tercer del Consell, Juan Cotino, durant la presentació dels actes previstos per a la commemoració del centenari de l’adquisició de l’Albufera i  de la Devesa per l’Ajuntament i del 25 aniversari de la declaració de Parc Natural, va afirmar que la L’Albufera es convertiria en la primera reserva de la Biosfera de la Comunitat Valenciana. Afegint que la Generalitat Valenciana demanaria a la UNESCO la declaració del Parc Natural de l’Albufera com Reserva de la Biosfera i que a aquest efecte s’estava recaptant el suport dels 13 municipis de l’àmbit del parc natural i d’altres institucions per a, a continuació, sotmetre la proposta a informació pública i remetre-la al Ministeri de Medi ambient per a la seua tramitació davant la UNESCO.

Aquestes declaracions d’intencions no era la primera vegada que s’efectuaven, ja que va ser la mateixa Alcaldessa de València la que el 10 de Gener de 2011, declarava que seria una fita històrica que el mateix any que es commemorava el citat centenari, s’assolís la declaració com reserva de la biosfera.

En aquesta línia, el 7 de novembre 2012,  davant la visita del Comissari Europeu de Medi ambient i del Ministre d’Agricultura i Medi ambient, la pròpia Alcaldessa va demanar l’ajuda, del comissari europeu, per a la candidatura del Parc Natural de l’Albufera com Reserva de la Biosfera.

La Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi ambient havia sol·licitat l’adhesió inicial de 32 institucions, entre les que s’encontrava la Diputació de València,  per a la declaració per part de la UNESCO de Reserva de la Biosfera per al Parc natural de l’Albufera.  De les 32 entitats, només 6 han remès l’adhesió escrita: Ajuntament de València, Demarcació de Costes i Confederació Hidrogràfica, Conselleria d’Infraestructures, Conselleria de Turisme i Sèquia Real del Xúquer, i l’Ajuntament d’Alfafar.

Es per tot l’exposat anteriorment i atenent al valor medi-ambiental, cultural i econòmic que té el Parc Natural de l’Albufera de València que demanem:

1.- Que el Ple de la Diputació de València aprove l’escrit  d’adhesió sol.licitat a aquesta institució per la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi ambient per a què el Parc Natural de l’Albufera de València siga declarat per la UNESCO Reserva de la Biosfera.

Josep Melero Martí, Portaveu del Grup Compromís

Silla a 20 de febrer de 2013