Vicent Carbonell Company ocupa el número 6 de la llista de Compromís per Silla, té 50 anys, és llicenciat en Sociologia per la facultat de Ciències Polítiques de la UNED. Treballa de bibliotecari a l’Ajuntament de Silla des de 1986.

Què aportes a la candidatura de Compromís?

Aporte la meua forma d’entendre la interacció social, i ara des de la política. La meua trajectòria és una prova d’entendre eixe dia a dia. 35 anys d’inquietuds socioculturals, tota una vida bolcada en la participació social des de l’àmbit cultural. Açò implica tindre voluntat de treball i coneixement de la ciutadania i de la societat. Fotògraf “amateur” des dels 15 anys, em fiu càrrec de les fotografies del BIM (Butlletí Municipal d’informació), fins el 2001. Sóc membre de l’executiva de l’Associació de Bibliotecaris Valencians des del 1995; he dirigit curtmetratges; durant 30 anys he dirigit campaments amb més de mil xiquets i xiquetes; he organitzat encontres, cursos, viatges interculturals a Polònia amb La Lírica de Silla, a l’Expo de Sevilla, a les Olimpíades Barcelona 92; he col·laborat en la presentació  de llibres… O siga que sóc melòman, cinèfil, i en definitiva, amant de qualsevol manifestació artística cultural que perpetue les inquietuds humanes. I, sobre tot, curiós de la vida, de la societat i de les persones, i entenc que, per desenvolupar eixa curiositat, és més important saber escoltar que parlar, i és molt important aprendre a escoltar per a desprès poder parlar. Aquest tarannà és la meua principal aportació, que defineix i estructura la meua forma de desenvolupar les eines polítiques per construir eixe model de treball i d’interacció social i cultural que ara m’agradaria aplicar a la política.

Quines coses t’agraden i quines creus que es poden millorar del nostre poble?

Ha quedat molt clar que és el que m’agrada, al contestar a la primera pregunta. El que cal millorar és la participació del poble en les accions de l’ajuntament que tenen relació amb qualsevol tipus de manifestació sociocultural. Cal esforçar-se perquè la cultura arribe a més gent, i que, perquè més gent s’interesse per ella, cal fer-la atractiva, interessant, pròxima, sobre tot, pròxima. Mozart al final de la seua vida va deixar de composar música per a reis i emperadors i va escriure òperes per al poble com “La Flauta màgica”.

Què t’agradaria aportar a Silla des de l’acció política i des del teu àmbit?

Una activitat cultural com cal per al poble, però primer cal conèixer al poble per saber què és allò que vol, què li pot agradar, què no li pot agradar. No es pot “fer cultura” mirant sols el propi melic, cal ser conscient de la terra que se xafa, de la gent que hi viu, i així planificar l’acció i la gestió político-cultural, amb un coneixement, el més encertat possible, de la realitat social on s’està i  des d’ on es gestiona la política i els diners públics. Com digué V.A. Estellés“Assumiras la veu d’un poble i seràs la veu del teu poble…”  És el que cal, fer cultura i fer poble, escoltant al poble, assumint la seua veu.

Quin model de poble hem de construir entre totes i tots, si pensem en clau de futur?

Un canvi real en la manera de fer política, que pose la participació ciutadana en el centre. No volem un govern a colp de taló, que entenga el poder com eina absolutista per posar la seua maquinària en marxa. La màquina és el poble i no els polítics, per això, des de Compromís pensem que el diàleg i el pacte són els valors fonamentals. Cal escoltar i entendre a la ciutadania per construir el poble que volem, que vol el poble i coordinar els esforços i les eines polítiques per consolidar i anar construint eixe model de poble. I, a més a més, en eixe escoltar, participar, s’ha de tindre, en el rerafons, un present pensant sempre el futur, cal prendre decisions i opcions cap a un futur llarg. No son vàlids els pegats de hui per a demà, cal anar més lluny, sempre molt més lluny, més lluny…  com deia Kavafis.