A la jornada del 9 maig es va decidir proposar als centres educatius de Silla un projecte d’activitats coeducatives i contra la violència de gènere
Durant juny es programaran reunions amb els equips directius i AMPAs per consensuar i implicar a la comunitat educativa en el projecte
Amb el títol “Volem educar en igualtat, i tú?”, Dones amb Compromís, Col·lectiu de Dones i Dones Progressistes van organitzar el passat divendres 9 de maig, a la Casa de la Dona, la Jornada Participativa que tenia com objectiu proposar i consensuar un projecte d’activitats sobre igualtat de gènere per als centres educatius de Silla. Amb la col·laboració de diferents expertes en la matèria, una vintena de participants proposaren activitats d’aula i de centre, adaptades a les diferents etapes educatives, des d’Infantil fins l’ESO, amb les que es pretén commemorar a les escoles les dates significatives com el Dia de la Dona treballadora (8 març) i el Dia contra la violència de gènere (25 de novembre).
Per fer realitat el projecte d’activitats, en breu quedarà redactada la proposta d’activitats per a les escoles i instituts, amb la col·laboració de la mestra de música del CEIP Verge dels Desemparats Rosa Bernabeu, la tècnica de recursos socioeducatius, Paloma Martínez i Raquel Sánchez, com a tècnica de comunicació educativa de la C.Gonzalo Anaya. Amb un esborrany del projecte i amb l’objectiu de buscar consens i implicació en l’àmbit escolar, es sol·licitaran reunions amb l’equip directiu i l’AMPA de cada escola. Assistiran a les reunions tres persones voluntàries i convençudes que cal desenvolupar a les escoles el projecte: Jose Heredia, membre de l’AMPA CEIP El Patí, Rosa Bernabeu, mestra de música i una representant del consell de la Dona. La finalitat d’aquestes reunions serà aconseguir el suport dels Directors i Claustre dels centres educatius i la seua aprovació quan la proposta siga elevada al Consell Escolar Municipal; tot amb la finalitat que els centres educatius de Silla ho incloguen en la programació general anual del centre.
Durant la vesprada del 9 de maig, la jornada participativa comptà amb l’assessorament de l’Agent del Servei d’Info Dona de la Generalitat Valenciana Carmen Juan que també supervisarà i proposarà accions de sensibilització i formació al projecte d’activitats.
Com que es tracta d’anar ampliant el camp de treball, els col·lectius de dones també sol·licitaran a l’ajuntament un diagnòstic sobre la implementació de les polítiques d’igualtat en l’educació, en concret, i un estudi més ampli sobre la percepció de la igualtat a Silla.
Altres propostes i compromisos adquirits és tractar d’implicar a altres col·lectius, àrees municipals i organitzacions locals en el tema de l’igualtat de gènere. Començaran per les biblioteques municipals, sol·licitant el llistat de llibres relacionats amb la coeducació i la igualtat de gènere per elaborar una guia per edats i perquè es programen també els conta-contes amb aquestos temes. També es faran propostes concretes per l’igualtat entre homes i dones en les activitats extraescolars de l’àmbit públic i privat com Conservatori, Agrupació Musical La Lírica, Escoles Infantils i escoles esportives de la localitat. D’esta manera anirem ampliant el camp d’acció que s’encetarà el pròxim curs a les escoles i instituts de Silla.
També comptarem amb la reflexió sobre llenguatge inclusiu de les Dones Progressistes, presentada per Carme Peris i per les aportacions i l’experiència de Rafi Jareño i Maru Melià del Col·lectiu de Dones. Atenta i participativa es va mostrar també la regidora de la Dona Carolina Manzano que es va oferir a col·laborar en tot el procediment i posada en marxa del projecte. Va exercicir de moderadora i coordinadora de la jornada, Anna Perpinyà, de Dones amb Compromís i va alçar acta Ana Manrique de Dones Progressites, col·lectiu encarregat de la intendència de la jornada.
Invitats sorpresa a la Jornada participativa
Dones amb Compromís també va invitar a les mares i pares de l’AMPA Ciutat de Cremona que porten 87 dies de tancament al centre educatiu per evitar el seu tancament. Les mares i pares ens van acostar a l’actual situació que es viu al centre que a més, s’ha transformat en comunitat d’aprenentatge; un tema que també donà molt que raonar durant la vesprada per l’elevat interès que comporta el projecte entre les participants.
Raquel Sànchez