Recuperar el Servei Jurídic de la Dona, -eliminat pel govern local del PP- i treballar la convivència igualitària i la prevenció de violència de gènere en l’adolescència son les prioritats del programa local de Compromís per Silla. Tot s’ha de conjugar en el Pla d’Igualtat Municipal i s’ha de crear el Servei Integral de la Dona, com a competència de l’alcaldia.

La taula debat “35 anys de feminisme de Silla”, organitzada pels col·lectius de la Casa de la Dona, va estar una experiència enriquidora, d’intercanvi i de participació activa de les veïnes i veïns assistents. Durant dos hores hem fet propostes per l’igualtat de gènere, totes les formacions polítiques que ens presentem a les eleccions municipals 24 de maig, a excepció del PP que no va assistir.

Des de Compromís per Silla hem agraït la tasca de les dones feministes com Rafi Jareño que ha fet la introducció de la taula-debat fent un repàs del moviment feminista i la seua lluita en la localitat en els darrers 35 anys. En resposta a la primera pregunta sobre la referència que tenim les candidates sobre la Casa de la Dona, realitzada per Roser Saborit, moderadora del Debat –del col·lectiu Dones Progressites, la candidata a l’alcaldia per Compromís per Silla, Raquel Sánchez, ha expressat: “Hem treballat des de Dones amb Compromís durant 4 anys donant contingut a la Casa de la Dona amb moltes i diverses activitats que ens han ajudat a definir les nostres Mirades per canviar el món, des dels diferents àmbits de la vida: economia, el benestar social, la salut, l’ecologia, la solidaritat, els mitjans de comunicació, la cultura, l’educació, la mobilitat i anem a continuar treballant per l’igualtat des de totes les persones i des de totes les àrees i àmbits d’actuació”. Açò és la transversalitat de l’igualtat que s’ha d’ introduir en plans d’acció des de tots els àmbits del nostre poble, des dels departaments de l’Ajuntament fins a les associacions cíviques, culturals i esportives, posant en el centre el futur de Silla: els xiquets i xiquetes i les i els adolescents, comptant sempre amb tots els agents educadors com els docents i les famílies i insistint que l’igualtat l’aconseguirem amb la implicació de totes les persones”, ha destacat durant l’intervenció.canndidates

Per fer-ho possible, des de Compromís per Silla hem proposat en el debat un PLA D’IGUALTAT MUNICIPAL per a Silla, bé revisar i actualitzar el que hi ha sense implantar des de 2011 o crear-ne un de nou, per posar-lo en marxa sense retard.

Hem proposat també reobrir el Servei de l’Advocada de la Dona, servei eliminat pel govern local del PP durant esta legislatura. Tots els col·lectius, per damunt de les diferències ideològiques, hem coincidit que és molt necessari disposar a la Casa de la Bàscula, d’una assessoria jurídica que done suport legal a les dones que tenen problemes ben diversos i es senten desprotegides en l’actualitat per una retallada que ha posat punt i final a un servei amb més de 20 anys de història i experiències òptimes. Aquest servei jurídic s’ha d’emmarcar dins del SERVEI INTEGRAL D’ATENCIÓ A LA DONA, com a competència d’alcaldia, per atendre a la dona des de diferents sectors: jurídics, social, laboral, psicològic, salut i seguretat.

Altra prioritat proposada per Compromís és el “Pla d’acció específic per a la prevenció i eradicació de la violència de gènere en l’adolescència”, dotat al pressupost municipal per dur endavant la sensibilització i l’assessorament a l’alumnat, professorat i famílies. En este punt, volem destacar l’AMPA de l’IES Enric Valor per assistir al debat i explicar- nos la seua implicació en un Pla de Mediació Escolar que cal tenir molt en compte com a instrument per a la convivència, la prevenció de la violència de gènere i la resolució de conflictes. A totes i a tots ens preocupen les actituds masclistes que detectem entre els joves adolescents i les actituds de submissió en elles i, per això, hem acordat treballar l’igualtat i la prevenció de la violència de gènere i la convivència igualitària en l’adolescència.

candidatesdebatAixí la necessitat d’abordar l’igualtat de gènere des de l’educació ha comptat amb el consens i suport de tots els col·lectius de dones i formacions polítiques que han conegut també el Projecte de Coeducació per a escoles i instituts que hem elaborat a la Casa de la Dona per a l’alumnat de Silla.

Respecte de la prevenció de la violència de gènere, també hem proposat exigir a l’Estat que en comptes de retallar les partides un 25% com ho ha fet el Partit Popular de Mariano Rajoy, les doten convenientment. “Les lleis marcs sense el pressupost necessari son paper mullat i no reverteixen en la millora dels serveis que poden oferir al pobles”, ha explicat.

“Estem parlant de protegir la vida de les dones i això mai hauria de retallable. Estem parlant de violència de gènere, la vida que s’acaba per a dones que estan a soles i necessiten del nostre suport”, ha destacat Raquel Sánchez que ha proposat treballar per declarar Silla Municipi contra la Violència Masclista i la convivència Igualitària. “No es tracta de tindre un títol, significa que el nostre poble disposa d’un Pla Integral municipal contra la violència masclista, amb estratègies de prevenció contra la violència des de tots els àmbits i competències municipals”, ha destacat.

Altres temes tractats i que anirem explicant ha estat: la dependència, la conciliació familiar i laboral, la preocupant taxa d’atur femení de Silla (27,5%, març 2015), la ciutat del Benestar i la mobilitat sostenible en Silla.