Les tecnologies de la informació i la comunicació han facilitat el corrent de dades i informacions entre la gent, el que ha fet que la gent prenga consciència de la seua responsabilitat en la vigilància i fiscalització de l’actuació dels representants públics. Aquesta presa de consciència s’ha manifestat darrerament en l’aparició de moviments socials i partits polítics que demanden, cada vegada amb més força, transparència en l’actuació pública i la gestió dels diners de tots. En aquest sentit s’ha desenvolupat als últims temps el concepte de govern obert, que no ve a dir altra cosa que hi ha que obrir les dades de la gestió pública a la població aprofitant els instruments que ens presten les tecnologies de la informació.

Des de Compromís no podem entendre per què el pressupost de l’ajuntament, les seues liquidacions trimestrals i anuals, i les factures que estan pagades i per pagar, no es fan públiques per al coneixement de tothom. Considerem que açò és una bona pràctica per a un govern que vol ser transparent i no té res que amagar. Nosaltres, si tenim l’oportunitat, ens comprometem a fer-ho.

Tanmateix, la llei de contractació pública permet fer el que es diuen contractes menors, és a dir, contractes que no en no arribar a una certa quantitat no necessiten que es faça una oferta pública i que, per tant, donen total i absoluta discrecionalitat per a contractar al govern de torn sense donar cap explicació a ningú. Aquesta pràctica obri la porta a tot tipus d’irregularitats, i per molt legal que siga ha de ser erradicada de la pràctica quotidiana de l’ajuntament. Està clar que de vegades per raons d’urgència s’ha de fer però no pot ser que es convertisca en pràctica habitual.

Al nostre poble, darrerament, ens hem assabentat, tal i com denunciàrem, que un militant socialista li havia facturat vora 400 mil euros a l’anterior govern de Silla, factures que no tenien consignació pressupostària, estaven amagades als calaixos de l’ajuntament, i que s’havien fet sempre per un valor que permetera no donar explicacions ningú. Pràctiques com aquesta són les que han portat la gent a desconfiar de les administracions públiques i els seus gestors.

Des de Compromís considerem que és la nostra obligació retornar-li la dignitat a allò públic, a allò que és de totes i tots, per tant, nosaltres ens comprometem davant del poble i per escrit a fer ús de les possibilitats que obri la tecnologia per a publicar les dades d’interès general, i a fer un ús mínim de les contractacions menors. De fet, en els pressupostos d’aquesta legislatura ja hem demanat que sempre es demanen tres ofertes per a aquestos tipus de contractes, mai ens ho han acceptat, però aquesta pràctica la farem normal si ens toca governar. Compromís aposta per la transparència, la participació de la ciutadania, el govern obert i l’eradicació de la corrupció de l’administració pública. Ajuda’ns a aconseguir-ho.

transparencialogo