Han canviat molt les coses al poble des que al maig del 2015 tingueren lloc les últimes eleccions municipals. Gràcies a la confiança dipositada en nosaltres, per quasi mil dels nostres veïns i veïnes, Compromís per Silla va aconseguir tindre dos regidors a l’Ajuntament: Raquel Sánchez i Josep Melero. Després de les eleccions vàrem establir un pacte de Govern amb les distintes forces progressistes del poble i passàrem a formar part de l’equip d’esquerres que actualment està governant el nostre poble. Va ser una decisió molt encertada, ja que es necessitava un canvi de polítiques al poble. Des d’eixe moment hem treballat amb valentia, posant a les persones per davant dels interessos d’uns quants i esforçant-nos perquè les decisions, que ens afecten com a poble, siguen preses per la ciutadania.

Aquest any hi haurà una fita històrica per al poble, i és que per primera vegada podrem participar en una consulta ciutadana en la qual opinarem sobre dos temes molt importants: el primer és com seran les Festes d’Agost, i el segon què anem a fer amb els inacabats centres cívics dels parcs de L’Alteró i el de L’Estació. En les nostres assembles obertes a la ciutadania hem tractat tots dos temes i aquest article és per comunicar a tot el poble les nostres reflexions sobre aquests temes i llavors que cadascú puga votar en la consulta ciutadana, amb llibertat i amb la màxima informació.

20160215_144352 Bous sí, però amb trellat

La posició de Compromís respecte als bous ja es ven coneguda (Els bous). Si heu llegit l’article que vam publicar en aquest blog el 28 de juliol de 2015 veureu quina era la posició de Compromís per Silla pel que fa al tema de la democràcia participativa i al tema dels bous al carrer. Una de les nostres reivindicacions era fer una consulta popular sobre com volem que siguem les Festes d’Agost. Aquest any es farà!

La consulta sobre els bous es divideix en diversos apartats. Les primeres preguntes són si els bous en corda i els bous embolats es deuen celebrar. Els temps canvien i les persones van adaptant-se a noves situacions en les quals, allò que en un moment semblava correcte deixa de ser-ho. Per a nosaltres la societat on vivim ha canviat la seua idea de relació amb els animals. Ara ja no sols volem utilitzar-los, sinó que cal respectar-los. Aquesta és una qüestió ètica i per això creguem que no cal fer ni bous en corda ni bous embolats perquè suposa un patiment innecessari a l’animal simplement per a diversió d’algunes persones.

La tercera pregunta és si es vol que se celebren entrades de bous a Silla. Amb aquesta qüestió tinguérem molts dubtes, perquè hi haurien arguments tant a favor com en contra, però aplegàrem a un consens: sí que volem entrades de bous.

La següent pregunta és sobre si la plaça de bous la déu de pagar l’ajuntament o les penyes. En aquest cas defensem una posició ètica i també econòmica. L’ètica és per no agreujar a altres entitats culturals del poble que veuen com a ells no se’ls dóna res i a les penyes de bous sí, i econòmica per l’estalvi que suposa no muntar la plaça.

L’última pregunta tracta sobre quants dies de Bous volem. Aquesta pregunta té una resposta, volem molts dies de festes, però volem quatre dies de bous, és per una qüestió econòmica, a menys dies de bous menys despeses per a l’Ajuntament.

Els inacabats centres cívics dels Parcs

Quan el govern de Francesc Baixauli (PSOE) va proposar fer uns locals als distints parcs de la nostra ciutat Compromís per Silla es va mobilitzar amb valentia i va fer mobilitzar-se al poble per defensar els parcs municipals. Vam fer una campanya en solitari on replegarem més de 3.000 signatures en contra de la destrucció de zona verda i la construcció d’uns edificis innecessaris. Després entrà a governar Serafín Simeón (PP) i durant quatre anys no es va fer res per evitar la seua degradació. Els espais verds i públics són molt importants per als habitants de les ciutats. La nostra terra té una climatologia envejable i el nostre poble té un caràcter obert que fa que gaudim de moltes activitats a l’aire lliure i bona part d’elles és fan als parcs. Per tant, la defensa d’espais públics és transversal al nostre compromís per la ciutadania. Però hi ha un problema també, en Compromís per Silla som gent pragmàtica i una cosa començada, encara que siga en contra de la nostra voluntat, no tenim per què destruir-la sense motius.

Segons la pregunta sobre l’inacabat centre cívic del Parc de l’Estació, ens sembla que la millor opció és enderrocar-lo. Podríem utilitzar-lo per a alguna de les activitats proposades, però hi seria molt car. Acabar-lo són 195.000 € i enderrocar-lo sols 8.000 €. També hauríem de condicionar un poc millor la zona, el que suposaria una major despesa. Pel que fa a l’inacabat centre cívic del Parc de L’Alteró, no hi tenim l’opció que preferiríem: enderrocar-lo. Les despeses de condicionament seran de 162.000 € i haurem de triar entre les següents opcions:

1a Espai de co-working (treball compartit), viver d’empreses.

2a Centre social juvenil i infantil.

3a Espai per a pràctiques esportives.

4a Centre d’activitats de l’Albufera. El nostre compromís per la natura i la nostra vessant ecologista ens inclina per aquesta opció.

Volem acabar dient que aquesta nova experiència de democràcia participativa és una cosa que hem esperat molta gent de Compromís per Silla durant anys, i gràcies al nostre compromís i a la nostra idea de defensar amb valentia els interessos de la ciutadania, entre tots, l’hem feta possible.