Raquel Sánchez: “M’he trobat una Escola d’Adults en precari i així i tot hem pogut oferir una programació formativa a l’alçada de les necessitats de moltes persones”

Has dedicat molt de temps al Centre de Formació de Persones Adultes?

De no ser així les més de 400 persones majors de 18 anys matriculades no hagueren començat el curs 2015-2016. He trobat una Escola d’Adults sense equip directiu i amb una plantilla docent molt limitada (4 docents –una mestra contractada per l’ajuntament i 3 professor especialistes de Conselleria d’Educació i tant sols 4 aules). Tinc la sensació que l’Escola d’Adults de Silla ha estat l’assignatura pendent de tots els governs anteriors. De fet, no està clara la titularitat, som un centre municipal i a l’hora un aulari-extensió de la CFPA de Picassent.

Un punt de partida molt complicat amb el que has comptat amb col·laboradors.

He d’agrair l’assessorament i col·laboració de la director de CFPA de Picassent, Vicent Gimeno, i la implicació del professor de valencià assignat per Conselleria Joan Pons que ha assumit la direcció i la coordinació del centre realitzant tota la planificació necessària per començar el curs. Gràcies als quatre docents estem posant en marxa un nou projecte de Formació de Persones Adultes que necessitarà d’un nou impuls de la Conselleria d’Educació i de l’Ajuntament per poder mantindre´l en el temps.

En què consisteix el projecte de transformació de l’escola?

En obrir l’Escola als sectors de la població activa que mai havien xafat el centre. Com he explicat als alumnes més majors de l’Escola, hi ha molts joves (36,4% de la població activa) que, anys enrere, arran del boom de la construcció, abandonaren l’ESO i hui per hui no tenen treball ni estudis bàsics. També hi ha persones en actiu que necessiten homologar l’experiència professional accedint als Cicles Formatius i altre sector que necessita adquirir competència en anglès i en valencià. Tota aquesta oferta formativa en la que s’han matriculat 254 persones ha requerit una reestructuració complexa d’ horaris, d’aules i de la plantilla docent.

Però si bé és cert, l’Escola de Persones Adultes té una alta demanda d’Alfabetització.

L’Alfabetització és un dret humà fonamental que ens dona la capacitat per transformar la vida de les persones, tant a nivell individual com col·lectivament. A l’Escola tenim 36 persones adultes que aprenen a llegir i a escriure i les operacions matemàtiques més bàsiques i un grup de persones nouvingudes (36) que aprenen castellà. Estan en bones mans, amb la mestra Pilar Centeno que imparteix Alfabetització i Neolectura i de l’educador social, Manolo Guerrero.

Quins son els reptes a mig i llarg termini?

M’agradaria que fora per demà però tot porta el seu procés. Però tinc la llista de tot el que necessitem a l’escola: Introduir les tecnologies de la informació i la comunicació a les aules i disposar d’una connexió a internet òptima que hui per hui no tenim. No entenc com un centre educatiu i de formació ocupacional porta anys i anys sense una bona xarxa d’internet. Mantindre la plantilla docent actual i aconseguir una mestra de Primària de la plantilla de Conselleria d’Educació per seguir alfabetitzant la població gran i la població nouvinguda durant els pròxims cursos. Definir la titularitat del centre i millorar la seua gestió. Aconseguir autorització per poder certificar directament l’ESO.