Josep Melero, Regidor de Compromís

Cada any el 25 d’abril els valencians commemorem la derrota del nostre exèrcit juntament amb l’austríac i l’anglès, vençuts per les tropes castellanes i franceses, en la Batalla d’Almansa (1707). Aquest episodi de la nostra història s’emmarcà dins de la Guerra de Successió, entre els partidaris de l’arxiduc d’Àustria i del Borbó de França, que reclamaven l’herència del darrer monarca Carles II, mort sense descendència. A conseqüència de la nostra derrota, el Regne de València va estar ocupat pel “justo derecho de conquista” pels castellans i francesos, i els nostres Furs foren abolits. Finalment a Espanya es va imposar el model francès, que suposà la centralització total de l’administració, la imposició de les lleis castellanes i la prohibició de qualsevol llei foral i de qualsevol altra llengua que no fos la castellana.

En realitat aquesta guerra s’emmarcava dins d’un context més ample, on el que estava en joc era l’hegemonia anglesa o la francesa a Europa i a Amèrica del Nord i amb això la imposició de models d’Estat i de govern diferents. El que estava succeint en realitat a tota Europa, no era altra cosa que la seua reorganització, i tant és així, que hi ha historiadors que pensen que les bel·ligeràncies entre anglesos i francesos, fonamentalment, arribarien fins la I Guerra Mundial, amb l’entrada d’Alemanya en l’escena de la construcció europea. Europa anava prenent la seua forma actual a base de guerres i de conflictes comercials entre les nacions que aspiraven a dominar el continent, des del punt de vista polític i econòmic; un procés que encara avui continua obert i amb els mateixos actors al centre de l’acció.

Faig aquestes reflexions perquè d’ací a un mes tindrem eleccions per a triar els nostres representants a les institucions europees. Afortunadament els europeus ja no ens juguem l’hegemonia política i econòmica en el camp de batalla, sinó amb institucions democràtiques que se suposa que han de vetllar per la democràcia i pels drets dels ciutadans.felipv

Els ciutadans, a diferència dels 300 anys anteriors, hem passat a ocupar el centre de les decisions polítiques. Així i tot, hem d’estar sempre vigilants perquè els nostres governants, ací i a Europa, no ens enganyen, demanant-nos el vot amb unes promeses que després incompleixen sistemàticament i sense cap vergonya, amb l’excusa dels mercats o de forces poderoses. Precisament aquestes “forces poderoses” (gran banca, FMI, i el Banc Central Europeu) no vetllen pels interessos de les persones, sinó pels dels bancs i encara que no les elegeix ningú, tenen la capacitat d’obligar els governs a fer el que ells volen, encara que siga en contra dels interessos de la ciutadania.

A Europa és cert que tenim la sort de poder votar, tot i que de vegades ens semble que el nostre vot no valga per a res. Contràriament, però, en realitat, a la llarga els ciutadans, encara que amb molt d’esforç, acabem canviant les coses i sortosament ho fem en pau i sense necessitat de recórrer a la guerra, com era normal no fa tant de temps.

Als valencians ens llevaren les nostres lleis, les nostres institucions, ens espoliaren i ens espolien sistemàticament, en definitiva feren i fan tot el possible per a esborrar-nos del mapa. Tres cents anys després de la Batalla d’Almansa encara estem per ací i ara tenim la possibilitat de poder decidir coses que afecten el nostre propi futur.

En les properes eleccions i per primera vegada en la història, tenim la possibilitat de tindre un representant valencià i valencianista a les institucions europees a través de Compromís. La nostra candidatura, la Primavera Europea, la conformem amb els verds d’Equo, la Chunta Aragonesa, Socialistes Independents d’Extremadura…. El cap de llista és Jordi Sebastià, alcalde de Compromís de Burjassot.
No deixem passar l’oportunitat i que no decidisquen per nosaltres sense nosaltres, perquè tenim dret a estar-hi i perquè no torne a passar que ningú vulga esborrar-nos del mapa mai més. Compromís estem decidits a aconseguir la fita de posar un nacionalista valencià a Europa i necessitem que els valencians convençuts ens voten.